Επικοινωνία με το Στέκι

steki.sto.psixiatreio@gmail.com

Αναζήτηση στο ψυχιατρειο


Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ξανά από την αρχή και πιο σταράτα...

Ξανά από την αρχή και πιο σταράτα...

Από τις 15/3/2010 έχουμε επιλέξει να καταλάβουμε την αίθουσα Δ του βιολογικού στο ψυχιατρείου.
Καταρχάς η συγκεκριμένη αίθουσα ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ πως δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, χωρίς βέβαια αυτό ,μόνο του, να αποτελεί το επιχείρημα της πράξης μας. Μέσα σ' αυτό το χώρο επιδιώκουμε και ΘΑ επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μία νότα ελεύθερης έκφρασης μέσα στο πανεπιστήμιο. Σε ένα πανεπιστήμιο που -όπως μας αποδείκνυαν και συνεχίζουν να αποδεικνύουν κάποιοι- μόνο πρόταγμα του αποτελεί η στείρα και μόνο γνώση. Μάλλον ξεχάσαν κάποιοι από τους πρώην επαναστάτες καθηγητές μας τα Πολυτεχνεία και λοιπά που επικαλούνται σε κάθε περίσταση υπεράσπισης της “ατομικής τους ιδιοκτησίας”, όπως οι ίδιοι αποκαλούν πολλές φορές τον πανεπιστημιακό χώρο. Ξημερώματα της 26/3/2010 κάποιοι, που πόσο κάποιοι μπορούν να θεωρηθούν αφού γνωστοί αποτελούν για μας, έσπασαν το τζάμι της πόρτας, αφαίρεσαν και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της υλικοτεχνικής υποδομής(η ξεδιαντροπιά τους έφτασε μέχρι να πάρουν βιβλία και να βανδαλίσουν μουσικά όργανα!). Κινήθηκαν μάλιστα τόσο στοχευμένα που για μας μάλλον την ταυτότητά τους άφησαν πίσω.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας παιδιά που συμμετέχουν στο εγχείρημα άρχισαν τις εργασίες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, λιγοστοί μεν αλλά αρκετά συνειδητοποιημένοι για να βρίσκονται στο χώρο. Θεσμικοί και γνωστοί παράγοντες εμφανίστηκαν για να αποκαλέσουν μέχρι και εμπρηστές τους ανθρώπους που δούλευαν. Με τη γνωστή επιχειρηματολογία τους: για τα περί διδασκαλίας στην αίθουσα, την έναρξη αντιπαραθέσεων με άλλες “ομάδες” για το χώρο, τα “λίγα ψωμιά που μας απομένουν” και τα συναφή... μας προειδοποίησαν να τα μαζέψουμε και να φύγουμε.
Το γνωστό κομμάτι της προσωπικής στοχοποίησης ανθρώπων με γνωστή στους πανεπιστημιακούς χώρους δράση δε μας φοβίζει. Μας εξοργίζει. Όσοι λοιπόν επιλέξουν να πράξουν με αυτά τα μέσα είναι προτιμότερο να το ξανασκεφτούν.
Κυρίες και κύριοι! γνωστοί και μη εξαιρετέοι και λοιποί... είναι μάλλον αυταπόδεικτο πως το πρόβλημά σας δεν είναι η χρήση του χώρου και η ξαφνική έλλειψη μίας αίθουσας διδασκαλίας (χωρητικότητας 20 διδασκόμενων). Πόσο μάλλον όταν ολόκληρα τμήματα στερούνται πλήρως διδακτικών και εργαστηριακών υποδομών. Το πρόβλημά σας είναι η πολιτική του πράγματος. ΦΤΑΝΟΥΝ οι δικές σας πολιτικές εκπτώσεις απέναντι στην κοινωνία, ΦΤΑΝΟΥΝ οι συμβιβασμοί σας και ο διδασκαλικός σας μανδύας που προσπαθεί να μας καθυποτάξει κάτω από τα πανεπιστημιακά βιβλία. Μην ανησυχείτε άλλωστε για την πρόοδό μας...δε θα την εγκαταλείψουμε. Να είστε σίγουροι! Καλύτερα να ανησυχείτε για τα προτάγματα που περνάτε στα κεφάλια των μελλοντικών επιστημόνων. Άλλωστε τί εστί επιστήμονας για σας; Εκείνος ο εργαστηριακός τύπος που ξημεροβραδιάζεται μέσα σε ένα εργαστήριο φορώντας τα γνωστά προστατευτικά γυαλιά για το καλό της ανθρωπότητας; -Που για ποιο καλό μιλάμε αφού τη δουλειά τους αυτή θα 'ρθουν να καπηλευτούν οι ”γνωστοί άγνωστοι” για να τη μοσχοπουλήσουν στον κοσμάκη- ή μήπως εκείνος ο γνωστός με τα μεγάλα πατομπούκαλα, όντας λάτρης της θεωρητικής επιστήμης με τη λευκή κόλα και τα μυτοφαγωμένα μολύβια βγάζει βαρύγδουπα αποφθέγματα και θεωρήματα; Γιατί για μας επιστήμονας, γνώστης, μορφωμένος- ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το- είναι αυτός που μπορεί να σηκώσει το κεφάλι με γνώση και ηθική απέναντι στο πρόβλημα και να προτάξει λύσεις. Α! Και προβλήματα δεν είναι μόνο τα επιστημονικά...υπάρχουν και τα κοινωνικά. Ή μήπως εξαντλήσατε την προσπάθειά σας για λύσεις μέσα στα πολυτεχνεία; Μάλλον! Αλλιώς δεν εξηγείται η συμπεριφορά σας: “εδώ είναι πανεπιστήμιο”,”το ΧΑΡΒΑΡΝΤ της Μεσογείου”, “το στέκι...να πάψει να υπάρχει!στο φινάλε να έρθει η αστυνομία να τα βγάλει τα τσογλάνια”.
Έχετε δίκιο! μόλις ανακαλύψατε τα τσογλάνια του πανεπιστημίου. Είναι ο Γ. ο Δ. η Ε. ο Η, ο Θ ο Χ, η Χ, ο Ω και δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι, οι αλήτες, οι ταραξίες. Βέβαια πού αλλού μπορούν να είναι οι τσογλαναραίοι; μήπως στις θεσμικές θέσεις; στις καθηγητικές έδρες; στις διοικητικές και πρυτανικές καρέκλες; προφανώς και όχι. Είναι πιο εύκολο να βλέπεις ως πρόβλημα του πανεπιστημίου τους προβληματισμένους φοιτητές και από προβληματισμένους να τους αποκαλείς προβληματικούς.
Για να τελειώνουμε και να μην μακρυγορούμε άλλο:
Κύριοι και κυρίες, πρόεδροι και λοιποί, όποιος δεν έχει τίποτα, δεν έχει τίποτα να χάσει.
Εις το επανειδήν...

ΥΓ 1: Καμία απολύτως ζημιά που αναφέρεται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν προήλθε, προέρχεται και θα προέλθει από τη συλλογικότητα του στεκιού. Μην τρέξετε να μας χρεώσετε τίποτα μιας και αυτή είναι μια γνωστή τακτική καταστολής. Μαζέψτε καλύτερα τους προβοκάτορες και τα τσιράκια που από άλλους αντλούν την κινητήριο δύναμή τους και άλλοι τους δίνουν το ελεύθερο να πράττουν στα πανεπιστήμια.

ΥΓ 2: Για την οποιαδήποτε καταπάτηση και καταστροφή του στεκιού μέσα στην περίοδο του Πάσχα για μας υπάρχουν ήδη ηθικοί και μη αυτουργοί. Συνεπώς θα αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου